The Guardian

Nu e vorba despre celebrul cotidian britanic, ci despre un film american suta la suta. Si asta nu doar pentru ca ii are in rolurile principale (impecabil interpretate) pe Kevin Costner si pe Ashton Kutcher, si nici pentru ca ar fi presarat cu atatea clisee din cinematografia americana. The Guardian este un film autentic american pentru ca numai lor, americanilor, le iese atat de bine sa faca un film mare despre un subiect care in orice alta cinematografie ar fi evident interpretat ca fiind  propaganda grosolana.

Intr-adevar, in ce alta cinematografie mai intalnesti eroi ai zilelor noastre elogiati in mod natural, firesc, fara nimic pretentios, fara sa ai senzatia aia de elogiere propagandistica (poate doar pentru o fractiune de secunda, cand se face trimitere la uraganul Katrina). De fapt, aici sta maestria filmului: desi se anunta ca un film despre eroi, e, de fapt, un film despre oameni. Dar despre acei oameni care ies din rand, care fac lucrurile altfel, care reusesc sa atinga excelenta.

Filmul e lung, sau iti lasa senzatia ca e lung, poate si pentru ca te pregatesti emotional de atatea ori pentru final, dar el nu mai vine. Cand crezi ca s-a spus totul, ca gata, asa se termina – pac! Intervine ceva care amana sfarsitul, care muta accentul, care pune si mai tare punctul pe i.

Finalul filmului face, de fapt, trecerea de la un film bun la un film mare.

Advertisements

~ by daias on December 15, 2008.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: