Pink Martini la Sala Palatului: Fără China Forbes, dar cu Maria Tănase

Reveniți pentru a patra oară în România, artiștii de la Pink Martini au adus din nou, sâmbătă seara, la București , atmosfera boem-cosmopolită a anilor de la mijlocul secolului trecut și au ridicat în picioare spectatorii care au umplut cu supramăsură Sala Palatului.  Surpriza serii: pentru prima dată la un concert din România, cei de la Pink Martini au interpretat  o melodie în limba română. Și nu orice melodie, ci una de-a Mariei Tănase, culeasă de Anton Pann: Până când nu te iubeam.

Chiar dacă absența solistei China Forbes a fost pentru mulți iubitori ai fenomenului Pink Martini o dezamăgire, prestația artiștilor s-a ridicat la aceeași înălțime și a fost la fel de ovaționată ca la precedentele reprezentații.

De altfel, Pink Martini este o trupă instrumentală și se promovează în acest fel, fără a-și dori să transforme în icon pe vreunul dintre membrii săi.

Pink Martini este un adevărat fenomen. La fel de eterogeni ca și muzica pe care o cântă, membrii uneia dintre cele mai cunoscute trupe de lounge music & jazz din lume  par mai degrabă un grup de prieteni care s-au adunat pentru un hobby comun – muzica. Sunt foarte normali, foarte firești, în ciuda succesului uriaș pe care îl au  pe toate meridianele Pământului. Lucru lesne de înțeles, dacă ne gândim că muzica lor îmbină atâtea stiluri (jazz, muzică clasică, pop, muzică ambientală, latino, diverse muzici tradiționale, etc) și este cântată în atâtea limbi, încât probabil ei înșiși au pierdut  numărul.

Spacolul a început cu “Amado mio”, un clasic ce deschide albumul de debut al trupei, “Sympathique”, din 1997.  Piesa primita cu aplauze și entuziasm de fani.  Ploaia de hituri a continuat:  “Quizás, Quizás, Quizás”, “Sympathique”, “Donde Estas Yolanda?”, “Una Notte a Napoli”, “Let’s Never Stop Falling In Love”, “Hang On Little Tomato”.

Storm Large, noua și temporara, se pare, solistă cu care trupa a venit sâmbătă la București, cântă în 14 limbi, după cum a povestit spectatorilor români, extaziați după cântecul în română interpretat fără cusur de artistă: “Până când nu te iubeam“, o piesă originală a Mariei Tănase. Chiar dacă mulți au regretat absența solistei China Forbes (care se recuperează după o intervenție chirurgicală la corzile vocale), românii prezenți sâmbătă seara la Sala Palatului au aplaudat frenetic și au fost rapid cuceriți de înlocuitoarea sexi și charismatică a solistei consacrate.

Fără a încerca să o imite pe China, Storm Large și-a lăsat propria amprentă asupra fiecărei melodii. Senzuala blondă a fost o adevărată furtună (storm) pe scena Sălii Palatului. Cu spatele gol și tatuat, emanând sexualitate prin toți porii,  Storm a cântat, a dansat și le-a vorbit românilor pe limba lor, cucerindu-i. Le-a mărturisit chiar că româna este una dintre cele mai frumoase limbi din cele 14 în care cântă și că îi place cum sună numele ei în română – Furtună Mare, fapt ce a stârnit amuzamentul în sală.

Un moment mai puțin inspirat a fost plasarea imediat după melodia în română, foarte solicitantă, a celebrei melodii Una Notte a Napoli, ceea ce a făcut ca aceasta din urmă să nu fie cântată la potențialul maxim.

Pe scenă au răsunat, pe rând, cântece în engleză, franceză, spaniolă, italiană, română, portugheză, rusă, japoneză și chiar un dialect pe care n-am reușit să-l indentific.

Povestea Pink Martini începe undeva prin anii ’90,  în orașul Portland, Oregon, din Statele Unite – locul natal al lui Thomas Lauderdale, actualul pianist și lider al al trupei. Absolvent de Harvard, Lauderdale activa în politică și spera ca într-o zi să candideze la primărie. Pentru că nu îi plăcea deloc muzica folosită la campaniile de strângere de fonduri, Lauderdale și-a creat în 1994 propria “mică orchestră”, Pink Martini, al cărei sound avea inspirații din toate colțurile lumii și din diferite stiluri – clasic, jazz, pop vintage.

Un an mai târziu, Lauderdale a adus-o în trupă pe China Forbes, o fostă colegă de la Harvard și cei doi au început să compună împreună melodii. Primul lor cântec, Simpathique, interpretat în franceză, a făcut senzație peste noapte în Franța și a fost nominalizat la melodia anului. Mai mult, refrenul său a rămas până azi un fel de mantra a muncitorilor francezi greviști – “Je ne veux pas travailler” (“Nu vreau să muncesc”).

Advertisements

~ by daias on May 27, 2012.

2 Responses to “Pink Martini la Sala Palatului: Fără China Forbes, dar cu Maria Tănase”

  1. Limba care lipseste este turca. Uskudara Gideriken e cantecul. 🙂

  2. @Don Semaca: Multumesc pentru info:)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: