Băsescu în campanie: Piersici, umbrele, tricou polo și copii. Așteptăm lacrimile

Traian Băsescu a început campania electorală al cărei unic subiect este. Populist, neinspirat, jalnic. După ce marți nu a mai putut de grija jurnaliștilor prezenți la sediul său de campanie din strada Comănița și le-a împărțit apă și fructe, marți le-a dat umbrele de soare, dar și  material jurnalistic: a ținut prima conferință și primul discurs al campaniei.

Că Băsescu le-a zis românilor, aproape voalat, să nu se prezinte la referendum, e una.  Și e de înțeles. În regula jocului matematic al acestui referendum, Băsescu este avantajat (dacă Ponta se ține de cuvânt și, așa cum a declarat în seara asta la Bruxelles în prezența președintelui Parlamentului European, referendumul se desfășoară după regula stabilită de CCR) dacă românii nu vin la vot.

Dar să ia un copil în brațe și să continue să vorbească ținându-l în brațe – asta e deja prostie din partea președintelui suspendat. Și nu pentru că avem de a face cu un marketing politic de duzină și o rețetă atât de folosită încât și-a pierdut credibilitatea. Chiar ca gest spontan, imaginea e una sinucigașă pentru Băsescu, acuzat în urmă cu câțiva ani că a lovit un copil în timpul unui miting electoral.

Fără să vrea, imaginea lui ținând în brațe un copil, duce alegătorul cu mintea la acel scandal. Nici măcar nu contează, psihologic vorbind, că Băsescu a câștigat procesul intentat atunci lui Dinu Patriciu, nici nu contează dacă episodul a fost sau nu real. Contează doar că momentul a rămas în mentalul oamenilor ca atare: Băsescu – copil lovit.

Băsescu și-a dat singur cu stângu-n dreptu’, practic. Sigur, nu știm cât impact real va avea gestul ăsta al lui și cât rău mai poate face la imaginea pe care o are.

Cea mai bună strategie pentru Băsescu ar fi să stea și să nu facă nimic. În mod cert, supraexpunerea nu îi poate face decât rău. Ieșind în public acum, pupând copii și babe prin piețe, oferind apă, fructe, umbrele și Dumnezeu știe ce mai urmează, ziariștilor, fiind simpatic în stilul lui, popular, glumeț – toate astea nu vor ține decât la electoratul lui. Pe care nu are de ce să-l mai convingă.

Într-o campanie electorală asumată ca atare, Băsescu nu are nicio șansă să aducă de partea lui nehotărâții, așa cum, probabil, speră. Dacă cineva îi poate convinge pe nehotărâți să voteze cu Băsescu (sau, după caz, să nu se prezinte la vot) – aștia sunt chiar useliștii. Deși vor să-l dea jos pe Băsescu  –  Ponta, Antonescu  și ai lor lucrează, fără să-și dea seama, pentru Traian Băsescu.

Toate prostiile făcute de USL și toate neghiobiile declarate de Ponta, abuzurile noii puteri criticate de mai toată lumea în străinătate, îi fac treaba lui Băsescu mai bine decât ar face-o participarea lui la câte un miting în fiecare localitate a țării, împărțirea a tone de piersici ziariștilor și puparea tuturor babelor și copiilor acestei țări.

Cât despre apelul său străveziu de neparticipare la referendum, lucrurile sunt simple: după cum arată sondajele, cei mai mulți români ar vota pentru suspendarea președintelui. În aceeste condiții, șansa lui Băsescu este ca referendumul să nu fie validat, adică să nu se prezinte la vot jumătate plus unu din numărul alegătorilor înscriși pe liste – ceea ce înseamnă peste 9 milioane de alegători, după cum a confirmat în seara asta ministrul de Interne, Ioan Rus.

Așadar, Traian Băsescu, în tricou albastru polo, având în spatele său un panou cu inscripția Constituția României, a declarat miercuri seara că are ca obiectiv, deși poate părea o “misiune imposibilă”, să câștige referendumul. Apoi, fără a-i îndemna pe oameni în mod direct să Nu vină la referendum, a punctat acest lucru de câteva ori: Românii nu vor participa la un lucru necinstit, Românii nu vor participa la acest mod de a face politică, Românii nu vor accepta un astfel de joc.

Subtil, ingenios, vor spune unii. Inutil, în realitate. Băsescu ar trebui să plece la Neptun și să-i lase pe useliști să-și facă treaba. Ei sunt adevărații și, probabil, unicii lui agenți electorali în momentul ăsta. Aparițiile președintelui suspendat  s-ar putea să aibă exact efectul de contracarare – adică să strice ceea ce ar “obține”, altfel , cei de la USL.

Advertisements

~ by daias on July 11, 2012.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: