Șansa noii puteri: Să câștige Traian Băsescu referendumul

Noua putere de la București este într-o situație cum nici în cele mai negre coșmaruri nu-și putea imagina.

Motorizați din umbră de omul  cu Antenele, care riscă să împărtășească soarta lui Adrian Năstase și să ajungă după gratii dacă nu-și subordonează justiția, liderii USL-ului au făcut greșeală după greșeală și au ajuns în vizorul instituțiilor Uniunii Europene, iar România este acum, așa cum titra un ziar european de stânga (El Pais) oaia neagră a bătrânului continent.

Iar declarațiile lor, în loc să atenueze gafele pe care le-au făcut una după alta cu o precizie demnă de cauze mai bune, nu fac decât să dea cu nuca-n perete și să agraveze lucrurile.

Victor Ponta s-a întors de la Bruxelles cu o listă de teme pentru acasă, “lista lui Barroso”, cum a fost numită, conținând 11 puncte de urmat pentru puterea de la București. Este un fapt deosebit de grav, dovadă că, pentru a atenua gravitatea situației, lista nici nu a fost făcută publică.

Motiv pentru care  președintele interimar Crin Antonescu a putut afirma, în al doilea discurs rostit la Palatul Cotroceni, că nu există o astfel de listă, pentru că nu există un document care să o ateste.

Dar Antonescu știe foarte bine că documentul există, nu are cum să nu știe, și totuși susține contrariul,  cu o ușurință și o ipocrizie fără margini. Există, domnule Antonescu, doar că nu e public, și asta dintr-un singur motiv: să nu fiți făcuți total de râsul Europei, să se mai păstreze cât de cât o aparență.  UE vă pune la punct, dar încearcă să vă protejeze un pic imaginea, după ce Barroso NU a ieșit, cum e protocolul,  la conferință comună cu Ponta după discuții – ceea ce este iarăși grav.

Antonescu s-a gândit ca, dacă tot și-au făcut o imagine cum poate doar Iliescu a mai avut în străinătate, la vremea lui, cu mineriadele, măcar să tracă ceva foloase din asta, aici, în țară, că doar de aici vin voturile (după cum a observat foarte bine Ponta într-un discurs la fel de “pertinent,” nu dna Merkel votează pe 29, deci nici Barroso nu votează, cu tot cu listele lui). Așa că merge pe cartea naționalistă și declară cu nonșalanță că lista nu există, pentru că dacă ar fi existat asta “ar fi însemnat o depăşire de atribuţii de neimaginat a Comisiei”.

Preşedintele României, deplin sau interimar, nu primeşte ordine şi dispoziţii de la nimeni, cu excepţia Parlamentului în unele cazuri şi cu excepţia poporului român atunci când el se pronunţă“.

Legile României care, prin efectele Constituţiei, sunt ţinute să respecte toate angajamentele internaţionale pe care România le-a semnat se fac în România şi nu se negociază în altă parte“, a  spus sus și tare preşedintele interimar.

Din păcate pentru noua putere, ăsta-i un  mesaj populist care îi poate ajuta doar în interior. Sigur, ei vor câștiga alegerile, Traian Băsescu va fi probabil  debarcat și… ce va urma?

Perspectivele useliștilor la putere nu sunt deloc roz. Avem un an electoral pe care ei l-au făcut dublu electoral: pe lângă alegerile locale și parlamentare, bugetul țării va avea de suportat un referendum pentru demiterea președintelui și, în cazul în care președintele pierde, alegeri prezidențiale anticipate.

Asta în condițiile în care criza economică nu este trecută total, iar criza politică din România nu face decât să o adâncească. Investitorii se vor gândi de două ori dacă să vină, sau, după caz, daca să mai stea în România. Acordurile financiare cu FMI, Banca Mondială și UE ar putea fi și ele în pericol, mai ales că este an electoral și USL a promis o alternativă la varianta austerității susținută de fosta putere (și, în plan european, de dreapta politică, în special de Germania și doamna Merkel).

Iar încrederea Europei (și chiar a Americii) în România, serios șubrezită, trebuie acum recâștigată – ceea ce cere multă muncă și, mai ales, diplomație, tact, lucruri de care noua putere duce aproape complet lipsă.

Cu așa perspective, USL-ul o să vină la putere, dar  o să coboare atât de vertiginos, încât în câțiva ani are toate șansele să ajungă un fel de PNȚCD.  Asta presupunând că USL (o alianță nenaturală doctrinar, acceptand că în România există doctrine) va mai rezista în actuala formulă.

Singurul care le poate atenua căderea este, paradoxal, chiar omul pe care ei îl urăsc cel mai tare și pe care vor acum să-l dea jos. Fără Băsescu la Cotroceni, ei vor fi singura țintă a furiei populare. Care nu va fi mică.

Advertisements

~ by daias on July 14, 2012.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: