Război pe timp de pace

Societatea românească trece printr-una dintre cele mai mari divizări de după 1989. Polarizarea din ultimele luni, acutizată odată cu începerea procedurilor de suspendare a Președintelui este evidentă și în mass media, nu doar în societate.

Din păcate, oamenii și politicienii tindă să vadă lucrurile în alb și negru: ori ești de o parte a baricadei, ori de cealaltă. Nu există cale de mijloc. Iar ca ziarist, Doamne ferește să încerci să-ți faci treaba cu obiectivitate.  Vei fi oricum taxat că ești cu unii sau cu alții, așa că pare mai ușor să-ți asumi că ești înregimentat. Suntem atât de defecți.

Dacă nu ești de acord cu activitatea guvernului Ponta, cu majoritatea din Parlament și cu declarațiile lui Antonescu, ești catalogat cu dispreț “băsist”. Dacă nu-l crezi pe Ponta, dar îl crezi pe Barroso,  dacă nu-l crezi pe Antonescu,  dar o crezi pe Merkel, dacă nu-l crezi pe Gâdea, dar crezi New York Times, dacă nu crezi RTV, dar crezi Washington Post, dacă nu crezi ce servesc zilnic politicienii useliști, dar crezi ceea ce vezi  cu ochii tăi – atunci cu siguranță “ești băsist”.

Politizarea presei este unul dintre cele mai grave lucruri care se întâmplă în România, iar politicienii sunt primii care susțin acest lucru, pentru ca apoi să se plângă de presa care nu le este favorabilă. Sebastian Lăzăroiu a sărit în sus, spunând pe pagina sa de Facebook că “Hotnews a întors armele”, pentru că Hotnews a publicat un articol în care Ponta zicea ceva neconvenabil d-lul Lăzăroiu despre Traian Băsescu.

Cu alte cuvinte, dacă Hotnews, perceput ca un site pro-Băsescu, scrie ceva ce chiar s-a întâmplat, relatează cu obiectivitate o declarație făcută de primul ministru al țării, atunci numaidecât Hotnews a trecut cu inamicul politic. În optica d-lui Lăzăroiu, și din păcate, și a altora, presa nu e nimic mai mult decât un aparat de propagandă.

Acest mod de a vedea lucrurile alterează, din păcate, grav, credibilitatea jurnaliștilor și a instituțiilor media.

Nu e mai puțin adevărat că există jurnaliști și instituții media puternic politizate și lipsite de obiectivitate, iar acestea au ca public oameni care susțin ideile propagate de ele și care-și confirmă, astfel, propriile așteptări și idei  (“vârfurile” fiind în ceea ce privește audiovizualul Antena 3 și B1 TV).

TVR-ul este un exemplu trist, perpetuat încă de la nașterea televiziunii publice, în 1956. TVR a fost întodeauna instrumentul puterii, indiferent cine a fost la putere. Iar cel mai grav este că oamenii care muncesc acolo nici nu au măcar nevoie de presiuni venite din afară. Știu foarte bine ce au de făcut, sunt ca niște roboței: cum s-a schimbat puterea, cum își fac temele disciplinat,  cu mult zel și tenacitate.

Cine s-a uitat aseară la Ediția specială în care Monica Ghiurco l-a avut invitat pe președintele interimar Crin Antonescu, știe despre ce vorbesc. Președintele Antonescu s-a simțit, probabil, chiar mai bine decât la Antena 3, unde jurnaliștii măcar îi pun mai multe întrebări, chiar dacă servite la fileu, măcar dau senzația unui dialog, sunt un pic mai în vervă, măcar mimează o oarece incisivitate. Ceea e am văzut aseară la postul public a fost un monolog al președintelui interimar, aprobat servil din când în când de moderatoare.

În niciun caz nu așa arăta un interviu cu Traian Băsescu luat la TVR de Rodica Culcer, Ramona Avramescu sau Adelin Petrișor.

Sunt unul dintre oamenii care cred (și știu) că politica este murdară, că politicul este un loc în care nu se joacă corect, iar oamenii politici sunt mânați nu doar de dorința de a câștiga puterea (ăsta este până la urmă scopul oricărui partid politic), ci de a o câștiga prin orice mijloace, pentru că sunt mânați de ceva chiar mai puternic: propriul interes.

Sunt, probabil, vreo 12 ani de când nu mai cred că poți avea o opțiune politică în România de azi altfel decât prin alegerea răului celui mai mic. Și, ca milioane de alți români, probabil, îmi dau, de fiecare dată, un vot negativ.

Advertisements

~ by daias on July 17, 2012.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: