Doliu național pe termen nelimitat

Drama trăită de cei implicați în accidentul rutier din Muntenegru și de familiile lor este uriașă și, cu siguranță, imposibil de înțeles și de imaginat de către cei care nu au trecut prin așa ceva. Dar este o dramă personală, individuală. Este aproape ceva intim și, cu siguranță, niciunul dintre cei implicați nu și-ar dori să devină subiect de interes național și  subiect omniprezent de presă.

Nu e normal ca un accident să paralizeze, practic, o țară întreagă, pentru atât de mult timp. Devenim cinici și insensibili abia când facem și consumăm cu un așa apetit nemăsurat breaking news-uri și jurnale întregi de știri cu un subiect atât de tragic și de personal, până la urmă.

Felul în care niște drame personale devin drame naționale este grotesc.

Nu sunt cinică și nici insensibilă. Dar, pur și simplu, nu înțeleg  doliul național decretat pentru miercuri, 26 iunie, în memoria celor 18 turiși români morți în accidentul de autocar din Muntenegru. Nu îl înțeleg, ca gest. La fel cum nu înțeleg toată anvergura mediatică a acestui tragic accident.

În România mor zilnic zeci de oameni nevinovați pe șosele. De ce nu decretează nimeni doliu național pentru ei? Ar trebui să fim într-un permanent doliu național. De ce nu ar merita orice om ucis nevinovat pe șosea sau în altă împrejurare, doliu național?

Matematic vorbind, azi au murit, probabil, mai mult de 18 oameni pe șoselele din România. Dar, desigur, au murit pe șosele diferite, în accidente diferite, au murit unul aici, altul sau doi, trei la un loc dincolo, nu 18, deci știrea nu este una spectaculoasă. Poate nu e știre deloc și atunci, la ce bun doliul național?

Când e vorba de moarte, nu poți aplica criteriul matematic. O singură moarte poate echivala cu sfârșitul lumii. Atunci când este a ta sau a celor apropiați.

Advertisements

~ by daias on June 25, 2013.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: